Ja estem en estiu i aquest curs tan atípic ja l’hem donat per finalitzat. Ara molts pares i mares s’enfronten a la preocupació de com passar l’estiu amb els xiquets i xiquetes que venen d’una etapa de confinament en el que no han dut el seu ritme de vida normal.

A més, ells i elles pareix que tenen la sensació de que han estat en un període de vacances que ara s’allarga, i en el que tampoc van a poder dur a terme les activitats habituals de l’estiu, no almenys de la mateixa manera que venien fent-ho aquests últims anys.

No cometre els mateixos errors que al confinament

Davant d’aquesta nova normalitat a la que afrontem, hem de tractar de no tornar a cometre els mateixos errors que es van dur a terme aquest confinament de manera generalitzada.

Molts de vosaltres, com a pares i mares, de segur que heu tingut dificultats per a conciliar la vostra vida familiar amb el treball amb els xiquetes i xiquetes a casa. Alguns dels errors analitzats i més comuns que s’han dut a terme són:

  • No establir horaris
  • Associar les responsabilitats dels més menuts sols a les feines escolars propostes.
  • No establir normes o límits clars.
  • Permetre l’ús excessiu de pantalles (videojocs, mòbils, televisió…)

Possiblement, algú o alguna de vosaltres es vegeu identificats en algun d’aquests errors. La situació de cada família és diferent, i per tant, no podem comparar les diferents maneres d’actuar. Tampoc cal que ens culpem si no hem actuat de la millor manera, de segur que ho hem fet lo millor que hem pogut.

No obstant això, de cara a l’estiu seria aconsellable establir rutines, normes i obligacions encara que es tracte d’un període de vacances. Açò permetrà que els xiquets i xiquetes i tota la família en general portem aquesta nova normalitat molt millor.

estiu2020

Alguns consells per organitzar-se aquest estiu

Menors de 10 anys

  • Confeccioneu un mural amb les normes per a l’estiu per tal de  col·locar-lo a un lloc visible i que siga fàcil de recordar-les. Establiu conseqüències de no complir-les i recompenses per fer-ho.
  • Comenceu a establir noves responsabilitats, tenint en compte l’edat de cada xiquet o xiqueta.
  • Tracteu de mantindré uns horaris establerts per a dormir, alçar-se i menjar.
  • Creeu rutines com per exemple abans d’anar al llit: rentar-se les dents, posar-se el pijama, un conte i a dormir. Aquesta rutina en particular, facilitarà la conciliació de la son.
  • Establiu algun moment del dia per dur a terme alguna tasca com pintar, llegir o fer manualitats.
  • Delimiteu el temps de televisió. Marqueu límits o franges horàries i quan el temps vaja esgotant-se aneu avisant-los amb un poc d’antelació.
  • Aprofiteu que tenen més temps per reforçar la seua autonomia: vestir-se, pentinar-se… Açò enfortirà la seua autoestima.

Majors de 10 anys

  • És un bon moment per començar a implicar-se en les tasques domèstiques, en aquelles que siguen adequades per a la seua edat: fer-se el llit, ficar i llevar taula…).
  • Establiu unes normes per a l’ús de les noves tecnologies (horaris, temps i continguts).
  • Tracteu d’evitar l’ús de mòbils, tabletes o videojocs abans d’anar a dormir. Açò minora la qualitat del somni i fa que l’endemà estiguen més cansats.
  • Busqueu alternatives, en la mesura de lo possible, per fer activitats a l’aire lliure. Al menys una vegada al dia cal eixir i oferir-los diferents estímuls i activitats: anar en bici, fer una excursió…
  • Es recomanable que no es desentenguen de les tasques escolars del tot, establint un temps per dedicar-lo, per exemple, a llegir, escriure, exercicis per treballar la seua atenció o la seua memòria.

Sempre que siga possible, hem de tractar de promoure el contacte amb els xiquets i xiquetes de la seua edat, respectant en tot moment les normes de seguretat. Hem de fer-los partícips de la importància de complir-les i que adquirisquen certa responsabilitat.

És important que com a adults, siguem conseqüents amb les normes establides, que duguem a terme les normes marcades i el que implica complir-les o no. Tot açò farà que els xiquets i xiquetes puguen anticipar el que va a passar establint una sèrie de regles mentals que els reportaran benestar.

En definitiva, el seu benestar en la nostra i la vostra finalitat. Tingueu molta cura i gaudiu de l’estiu, i d’estar amb la família,  de la millor manera. Si tot va bé, ens vegem en setembre al Fàtima Sueca, amb moltes ganes i molta il·lusió per reprendre el que més ens agrada fer.

Font: Sapos y Princesas.

Traductor web »